Висновки юристів щодо результатів круглого столу з МВС Дніпровського р-ну.

images_3«Взаємодія ВМС та громади: проблеми та шляхи їх подолання»

юрист ВО «Свобода»,

Станіслав Беляєв

 

Держава є формою організації суспільства з метою впорядкування суспільних відносин, забезпечення належного та стабільного функціонування суспільства на засадах єдиного правового порядку.

На МВС покладено обов’язок реалізовувати одну із найважливіших базових функцій держави – забезпечення стабільного правопорядку в суспільстві, охорону та захист прав та свобод громадян, припинення правопорушень та притягнення до відповідальності порушників правопорядку.

Закон України «Про міліцію»: основними завданнями міліції визначає забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;
запобігання правопорушенням та їх припинення; охорона і забезпечення громадського порядку; виявлення кримінальних правопорушень; участь у розкритті кримінальних  правопорушень та розшуку осіб, які їх вчинили, у порядку, передбаченому  кримінальним
процесуальним законодавством; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист  власності  від злочинних та кримінально протиправних посягань; виконання адміністративних стягнень; участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, сприяння у  межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов’язків.

Відповідно до статті 3 вищезазначеного закону, діяльність міліції ґрунтується на принципах гласності, законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням.

Втім, очевидним є факт наявності суттєвих проблем в правоохоронній сфері загалом, та у напрямі взаємодії МВС з громадою, як першоосновою громадянського суспільства зокрема. Розуміння наявності цих проблем та бажання знайти шляхи подолання цих проблем стали предметом засідання «круглого столу» за участі представників громадськості, правозахисників, журналістів та Дніпровсього РУ ГУ МВС України у м.Києві. Основними питаннями, які мали бути обговорені були: характеристика злочинності в районні на розкриваємість – тобто характеристика роботи й звіт міліції; питання резонансних справ Комсомольського масиву, особливо щодо рейдерських захоплень землі, незаконних забудов і кримінальних справ проти активних громадян, що протидіють рейдерам і відсутності кримінальних справ проти рейдерів; питання антикорупційної діяльності МВС і спроби знайти моделі взаємодії громади і МВС.

Звіт за 2012 рік представник МВС таки озвучив, зачитавши стандартну міліцейську статистику у цифрах і відсотках в порівнянні з 2011 роком. Згідно цього звіту є враження, що міліція в районні працює активно і результативно. Залишається лиш сподіватися, що наведені статистичні дані відповідають дійсності.

Щодо ж питань рейдерства, незаконних забудов і дяльності МВС в цьому напрямі відповіді так і не дочекалися. Вірніше відповідь звелася до виправдовування бездіяльності в аспекті протидії рейдерським захопленням і незаконним забудовам таким чином, що це не є компетенція МВС, а займатися тим має відділ благоустрою. Виглядає така позиція дуже суперечливо, оскільки відповідно до пункту 2 частини 1 статті 2 Закону України «Про міліцію» на МВС покладено функції запобігання та припинення правопорушень. Також, на жаль, присутні так і не дочекалися відповіді на питання, чому не притягаються до відповідальності рейдери, чому не відкриваються кримінальні провадження щодо дій, що містять ознаки злочину передбаченого статтею 197-1 Кримінального кодексу України (Самовільне зайняття земельної ділянки та самочинне будівництво). На прохання прокоментувати ситуацію, що склалася навколо незаконної забудови у парку Перемога, та причини допитів громадських активістів, виявилося, що присутні представники райвідділу міліції не володіють інформацією, що викликало подив присутніх представників громадськості.

Стосовно антикорупційної діяльності МВС також чіткої відповіді і стратегії діяльності в цьому напрямку озвучено не було.

В ході засідання було встановлено, що наявні проблеми з документуванням правопорушень, а також наявність кадрового дефіциту в структурі МВС. З даними проблемними аспектами погодитися можна.

На завершення представники МВС висловили побажання провести дурге засідання «круглого столу» і завчасно надати їм питання і перелік конкретних «проблемних» точок для обговорення.

Загалом за результатами даного заходу склалося враження, що представники міліції були неготові до багатьох питань, і не знали що відповідати. Але завдяки започаткованій традиції проводити «круглі столи», є сподівання, що принцип гласності почне втілюватися в життя і в наступні рази правоохоронці більш підготовленими будуть. Також, досі цікаво отримати відповідь на актуальне питання, на яке відповіді так й не надали – чому відсутнє притягнення до відповідальності рейдерів-забудовників; і чому працівники міліції охороняють паркани законних забудов. Також цікаво, чому вже 7 місяців навіть не порушується провадження по факту побиття журналіста директором парку «Перемога».  Також не вдалося почути чіткого пояснення ситуації, яка має систематичний характер, коли працівники міліції в порушення Закону «Про міліцію» відмовляються представитися, пред’явити документи на вимогу громадянина. Із цього на жаль, випливає логічне припущення, що керівництво районного відділу міліції не зацікавлене в глибинному діалозі з громадянським суспільством, або ж дійсно норми статті 3 Закону «Про міліцію» має більш декларативний характер. Хоча, суспільний тиск має допомогти принципу гласності зреалізуватися.

belyaev2Як висновок: сам факт того, що захід відбувся – є однозначним позитивом. А от якість бажає кращого. І напевно роль громади в покращенні якості полягає в розробці та винесені на обговорення проекту моделі взаємодії громади з МВС з метою вдосконалення правоохоронної функції держави як засобу організації суспільства.

 

Юрист ГО «Самоврядна громада»

Олександр Дядюк прийняв участь в дискусії Фейсбуку. Дискусія була з представниками команди активістів від політичної партії «Удар».

Ми пропонуємо її на ваш розсуд. Все пізнаємо в порівнянні. ( Тест в оригіналі без виправлення.)

Анатолий Велимовский 
Инна. Вы слышали, что на территории массива действует группировка среднеазиатов, которые избивают и забирают все у пацанов? Нет? Я тоже не слышал, пока мой помощник не рассказал, что подобные случаи неоднократны. А знаете, что самое смешное? Что наш участковый об этом тоже не слышал.

Інна Плотнікова Так може цього і не має? Я теж не чула? А на яких пацанов? Плануємо на наступну зустріч говорити конкретно по справах. На цю зустріч взяли резонансін справи, а вони були і не в “курсі”:-))). Тому це тільки початок справи. Ми двері МВС відкриваємо для громади та її контролю. Заулчайтесь, Тільки справи вважаємо мають бути конкретними.

Інна Плотнікова Ще в палатках у парку ім. А. Малишка ми говорили з нашими учасниками захисту про створення ДНД по самим доступним цінам. По 80 грн на цілий рік отрмання посвідчень і прав на масиві охоронців. Були домовленості, але не вдалось. Домовленості зразу зруйнувалсиь як тільки довірено було цю справу довести іншому. Без цього не обійтись особливо зараз. Так що є над чим подумати. Тільки щось бажаючих чоловіків на цю справу не маємо. Можете домовитись з ким, будемо вивчати, жінки готові :-)))

dyadyuk_ta_mvsОлександр Дядюк Нас іноді звинувачують у надмірній революційності. Але ця зустріч показала, що ми насправді за конструктивний діалог і співпрацю з органами влади, в тому числі з правоохоронними органами. Адже “крайності” – це реакція суспілсьва там де влада, правоохоронні органи не реагують, з якихось причин. Перша зустиріч була ознайомлювальна, конкретні практичні питання піднімались ще мало (але домовились, що наступна зустріч буде присвячена вже конкретним питання). Покищо можна сказати одне – представники міліції, керівник служби дільничних і прессекретар декларують готовність до співпраці з громадою. Це вже добре. будемо надіятись, що питання не залишиться на стадії декларацій. Принаймні ми, громада готові допомагати міліції захищати законність і порядок, але і ми надіємось на зворотню реакцію. Поживемо – побачимо

Анатолий Велимовский Коньяку по результату встречи выпили?:)

Анатолий Велимовский Как можно так строить отношения? Насколько нужно не уважать то, что делаешь, чтобы на полном серьезе восхищаться подобной встречей.

Інна Плотнікова Цікава позиція – особиста невизначеність щодо свох дій та намірів: то Плотнікова провокатор і революція не потрібна. Стіл переговорів між людьми,які всі є жертви цієї системи( доречі як і Ви пане Велімовський. що нічого не можете змінити і ідете лише на поводу у тих хто має владу і не використовує її задя озвучених вами високих прагнень.) Невже ви не розумієте , що є ще один шлях розвитку суспільства – це реформація. ПР не можуть і не хочуть провести її. Не під силу (бо розрізнені, з різними поглядами та часто з меркантильними інтересами ) – опозиціонерам. Лише кияни, з самих низів взмозі поступово рухати країну вперед. У нас не має залежності. Старі борги та коупційніе павутиння нас не обвило. МИ Ті хто має голос заявити про свою позицію, обгрунтувати її і запропонувати нову якість життя. Ми почали з тих, хто розуміє нашу біль, але не уявляють виходу. Ми будемо йти далі. Це початок. У нашого віку людей є діти і залишати їм у спадок країну кланів не має баження. А у Вас? Я думаю і Ви тих же міркувань. Проблема десь в іншому. Ми зробили перший крок. Ви зробіть наступний.

Анатолий Велимовский От районого милицейского начальства по новому УПК не зависит НИЧЕГО.
С кем круглій стол? С людьми, которые максимум что могут – сажать на ночь дебоширов и потрошить пьяных. Ну тогда стоит обсуждать вопрос: количество промиль в организме, при которых районное МВД берет на себя обязательство по доставке клиента не в участок, а домой!:)
Инна. Если Вы серьезно намерены заниматься проблемами массива – проводите круглый стол с прокуратурой. Вот прокуратура на самом деле может решить вопросы по парку, Юности и т.д. 
Если Вы, Инна, будете ломать заборы, то окажетесь для милиции в том же статусе “подозреваемого”, что и ночной грабитель. И не смотря ни на какие круглые столы милиция будет должна Вас задержать и доправить к следователю.
Вывод. “Круглый стол” с РОВД – пустая трата времени для гражданского актива района.
Сорри…

Володимир Іванов От районного милицейского начальства по новому УПК может не зависит НИЧЕГО.Согласен!Но, точно могу сказать,что все зависит от нас всех!Поэтому надо не только критиковать,но и что-то делать!Присоединяйся, будет и прокуратура!Делай, что можешь с тем, что у тебя есть, и там, где ты находишься!

Олександр Дядюк Шановний пане Велімовський, Ви баловані, вам не вгодиш. То Ви нас звинувачували в тому, що ми занадто революційні, а тепер, що ми готові до співпраці. Чи Ви просто незадоволені всіма, окрім себе?

Олександр Дядюк Шановний пане Велімовський, щось я на Петрівці не бачив трудів видатного процесуаліста Велімовського, але як скромний юрист, який принаймні прочитав новий КПК і вже застосовує його, можу сказати, що залежить не менше, якщо не більше. Практично вже майже вся підслідність справ (за невеликим виключенням) тепер перейшла до органів внутрішніх справ. Тому дуже багато що залежить. Але я не видатний процесуаліст, можу помилятись, тому якщо Ви обгрунтуєте хибність моєї позиції щодо КПК, то я буду Вам дуже вдячний. Пишу цілком щиро – згодиться в роботі.

Анатолий Велимовский шановне панство.
МВД не може вирішувати ті питання, які волнують громаду: самострой, захват землі, тощо. Але я ніде не казав, що з МВД не треба працювати. Наприклад я сьогоні написав заяву на дії працівників часної охоронної фірми, яки незаконно протягом більше ніж годину утримували мене у будинку КМДА.
І згідно нового УПК автоматично має бути відкрито кримінальну справу. Людей мають почати тягати на допити, тощо.
Для чього це? Для того, щоби пані Герега не почувала себе у безпеці.
Знаю що хлопці цьогодні проривалися до Кієвради і зараз ведуть переговори з Поповим. Я з ними не став прориватися – об 11 мав бути на прийомі – вийшло, що спізнився на 40 хвилин. Але свій невеличкий внесок у спільну справу зробив.
До чього я? До того, що якщо є потреба МВС можна використовувати без усіляких круглих столів. 
Зустрічайтесь – це ваше право на витрату вашого часу!:)

Олександр Дядюк Шановний пане анатолію – може. Встановлення МАФу – це самовільне захоплення земельної ділянки – ст. 197-1 Кримінального кодексу те ж і з самостроями. Хвилює проблема наркоманії – це також міліція і багато чого іншого. Щодо того, що використовувати МВС без круглих столів – так усе по закону можна без круглих столів. І культурну спадщину можна захищати без круглих столів з органами влади і парки, але зустрітись і спробувати порозумітись – не завадить. Не все ж КМДА штурмовать

Анатолий Велимовский Олександре. Встанвлен МАФ – пишите заяву в міліцію, вони протолюють і відкривають кримінальне впровадження. Інше питання, що вони цей МАФ кришують. І тоді ніякі кругли столи Вам не допоможуть!:)
Про наркоторгівлю просто мовчу. Ви з вітділом по боротьбі з незаконніим обігом наркотиків круглий стіл збираєтесь робити?:)
Ну не смішить. Ще раз – це Ваш час. Використовуйте його так, як вважаєте за доцільне.

Taras Ratushnyy революція очолена провокаторами справді на шкоду суспільству

Інна Плотнікова Подобається, що не боїтесь висловлювати свою помилкову позицію. Вона полягає в тому, що якщо відбувається революція то це завжди йде на користь. І називати лідера тієї революції провокатором, може лише представник того класу, який втратив свою позицію, або той хто сам ї хотів здійснити її, розпочати, але не пішов на ризик ( бо слабкіший духом). Сама ж не за революційні методи а за реформаційні. І щоб вони розпочались. потрібно комусь заявити про невдоволення мас. Революцію здійснювати не збирається ГО ” Самоврядна громада”. Не для того створювали юр особу, щоб займатись тим, що ви можете зробити і самі. Ми виконуємо те, що має робити влада, опозиція. Саджати за стіл переговорів громадськість з посадовими особами і питати з них про це. Чекати поки вони на це підуть не маємо часу. Розікрадуть все повідбирають у киян життєвий простір. Чоловіки у фейсбуці ьалачки ведуть пусті, жінки ідуть на барикади , щоб потім ви скористались перемогою і будували нове життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *